Ontslagen worden is geen fijne bezigheid. In één klap zien de dagen er anders uit en kan iemands financiële stabiliteit aan het wankelen gaan. Er kan ook nog eens een negatieve werking hebben om de emotionele staat van de ontslagen persoon. Kortom, in de meeste gevallen is het niet echt een heel positieve ervaring. Maar er is iets waardoor de ervaring wel wat beter aan kan voelen: een transitievergoeding.
Transitievergoeding
Nadat iemand ontslagen wordt, kunnen zij in aanmerking komen op een transitievergoeding. Dit is een type van ontslagvergoeding. De termen worden ook wel eens door elkaar gebruikt, maar het betekent niet hetzelfde. Ontslagvergoeding is een algemene term wat gebruikt wordt om het bedrag aan te duiden dat iemand bijkrijgt bij ontslag. Dit is dus ook wel iedere vergoeding die iemand krijgt wanneer zij ontslagen worden. Een transitievergoeding is een wettelijk vastgelegde vergoeding. In principe heeft iedereen hier recht op, wanneer zij ontslagen zijn. Het bedrag staat vastgesteld in de wet. Hierbij hoort wel een berekening die gemaakt kan worden om het te verdienen bedrag te bepalen.
Berekening
De transitievergoeding berekening kan relatief eenvoudig zelf worden gedaan. Een werknemer
ontvangt één derde bruto maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Dit wordt berekend vanaf de eerste werkdag tot de laatste werkdag dat de werknemer in dienst is. Op het ontvangen van een transitievergoeding staat wel een maximum bedrag vastgesteld. Dit is €83000 euro. Verdient de werknemer op jaarbasis meer dan dit bedrag, dan geldt voor deze werknemer een maximum van een jaarsalaris. Er zitten wel twee belangrijke onderdelen aan een transitievergoeding. Allereerst de belasting. Er wordt gesproken over bruto vergoedingen, maar netto uitkeringen. Dit betekent dat er mogelijk nog belasting van de transitievergoeding afgaat. Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden waar aan gedaan moet worden.
Voorwaarden
Voldoet een werknemer niet aan deze voorwaarden, dan krijgt hij geen kans op transitievergoeding. Sommige voorwaarden zijn erg logisch, zoals leeftijd. Een werknemer moet bijvoorbeeld ouder zijn dan 18 jaar en meer dan 12 uur per week werken. Zij mogen ook niet ontslagen zijn, omdat de AOW- leeftijd is bereikt. Ook moet de werknemer daadwerkelijk ontslagen zijn en geen ontslag genomen hebben. zowel tijdelijke als vaste werknemers hebben recht op het ontvangen van een transitievergoeding. Een werknemer mag niet ernstig verwijtbaar hebben gehandeld, anders hebben zij geen recht. Wanneer een werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, dan mag de werknemer wel de overeenkomst opzeggen (ontslag nemen) en toch in aanspraak komen op de vergoeding. Als laatste gelden er andere regels als een werkgever in een staat van faillissement verkeert, aangezien zij dan niet in staat zijn om een transitievergoeding te betalen. Dus als je ontslagen wordt, meteen kijken naar de voorwaarden van een transitievergoeding.