Ook als ondernemer kom je tegenwoordig niet meer onder de hogere energietarieven uit. Je contract omtrent energie zakelijk is daarom een stuk duurder dan een jaar geleden. Toch hoeft dit niet te betekenen dat je vanaf nu de hoofdprijs moet betalen voor je zakelijke energie. Hoewel de energietarieven nog steeds stijgen, beginnen energieleveranciers toch weer met het aanbieden van kortingen en interessante deals. Hoe jij daarmee alsnog de meest voordelige zakelijke energie scoort, lees je in dit artikel.
Stap altijd over op het moment dat dat mag
Wat je in ieder geval moet weten, is dat je altijd moet overstappen naar een andere zakelijke energieleverancier op het moment dat je contract afloopt. Veel ondernemers blijven jaar na jaar hangen bij hetzelfde energiebedrijf. Dat is in ieder geval zonde van je geld om te doen, omdat zo’n energiebedrijf je contract altijd verlengt tegen hoge verlengingstarieven (als je zelf geen actie onderneemt). Wist je dat er vrijwel altijd ergens anders een betere deal te vinden is? Energieleveranciers willen jou namelijk maar al te graag hebben als zakelijke klant. Daarom zullen ze met kortingen en aanbiedingen komen om jou als klant te trekken. Hierbij maakt het niet uit of je zakelijke energie zzp of grootzakelijke stroom nodig hebt. Er is voor ieder soort ondernemer een nieuw voordelig energiecontract te krijgen; of in ieder geval voordeliger dan wat je al had. Wat je ook kunt doen, is je huidige energieleverancier om een deal vragen voordat je overstapt. Wie weet komen ze met een aanbieding om jou als klant te laten blijven.
Wek je eigen (gratis) zonne-energie op
Natuurlijk kun je ook nog wat anders doen om geld te besparen op je zakelijke energierekening. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om je eigen gratis zonne-energie op te wekken met zonnepanelen? Met zonnepanelen en een omvormer profiteer je optimaal van kosteloze zonnestralen. Het enige wat je moet doen, is investeren in zonnepanelen. We moeten toegeven dat dat geen goedkope klus is; zonnepanelen zijn weliswaar goedkoper dan een aantal jaren geleden, maar kosten nog steeds behoorlijk wat geld. Onthoud hierbij dat je die investering er altijd na enkele jaren uit hebt. Afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je jaarlijkse verbruik te dekken, heb je die investering er ongeveer binnen acht tot tien jaar uit. Zonnepanelen gaan daarentegen gemiddeld 20 tot 25 jaar mee. Moet je je dus voorstellen hoe lang je nog kunt profiteren van gratis energie! Dat is pas echt een slimme keuze voor je portemonnee. Uiteraard is het ook voor het milieu een fijne stap. Groene stroom is namelijk veel beter voor de wereld dan grijze energie.
Let op de einddatum en opzegtermijn
Wat je tot slot kunt doen om geld te besparen op je zakelijke energierekening is door bij het afnemen van het contract al op de einddatum en de opzegtermijn te letten. De einddatum moet je goed in de gaten houden, omdat je voor die tijd moet overstappen. Doe je dat niet dan wordt het zakelijk energiecontract stilzwijgend verlengd. Op die manier betaal je nooit het meest voordelige energietarief van dat moment. Daarnaast moet je naar de opzegtermijn kijken. Dat is de termijn vanaf wanneer je mag overstappen. Per energieleverancier verschilt het hoe lang die termijn is. De ene leverancier hanteert een termijn van een maand, terwijl je bij de ander al drie maanden voor de einddatum de tijd hebt om over te stappen. Let erop dat je niet te vroeg overstapt; dus voordat de opzegtermijn is ingegaan. Wanneer je dat wel doet, ontvang je een opzegboete. Je hebt immers een afspraak gemaakt voor een bepaald pakket energie dat je af zou moeten nemen. Besluit je daarmee eerder te stoppen dan afgesproken dan moet je nog wel gewoon voor die energie betalen. Dat is zonde van je geld, want zo betaal je altijd meer dan je zou willen.